David Lynch İmzalı Konusu ve Kurgusu ile Beyin Yakan Film: Mulholland Drive Analizi

28 Nisan 2018
18b
0 Yorum
David Lynch İmzalı Konusu ve Kurgusu ile Beyin Yakan Film: Mulholland Drive Analizi

Selam! Şu an burada bunları okuduğunuza göre muhtemelen siz de Mulholland Drive'ı izleyip bir şey anlamayanlar kervanındansınız... Bildim değil mi? O zaman yaklaşın ve şaşırmaya hazır olun. 

Aşağıdaki analizi Ekşi Sözlük'te "sinirliyim" isimli bir yazar girmiş fakat o da başka bir yerden alıntı yapmış. Ben yine de kaynak olarak orayı göstereceğim, buraya tıklayarak o entrye ışınlanabilir ya da aşağıdan okumaya devam edebilirsiniz. İşte karşınızda Mulholland Drive analizi!

David Lynch İmzalı Konusu ve Kurgusu ile Beyin Yakan Film: Mulholland Drive Analizi

 

♦ Adım adım rüyaya doğru
aslında filmin %80'den fazlası diane'ın rüyasından ibaret. rüya olduğu için tuhaflıklar ve zor anlaşılan yerler var ama genel olarak tuhaflıkların sebebi filmin çoğunun rüyadan ibaret olması.

çok az da olsa flashback, hayal ve hallisünasyon da var. geri kalan %20'ye yakın kısım gerçek ve bunun da çoğu şimdiki zaman veya yakın geçmiş.

diane (sarışın) (filmde gerçek hayattaki adı da diane) bir swing (jitterbug) dans yarışmasında birinci oluyor; bunu hollywood'a girmek için bir basamak olarak kullanıyor.

istediği şey bir yıldız olmak, yıldız ve iyi bir aktris. ruth teyze denen kişi ölmüş aslında, mirasını diane'e bırakıyor.

diane'ın yanında olan (havaalanında) iki yaşlı kişi aslında gerçekte olmayan karakterler; bunlar sadece rüya ve hallisünasyonda var.

bu iki ihtiyar muhtemelen onun iyi yanını temsil ediyor. kara yüzlü yaratık ise onun en kötü ve çirkin yanını.

neyse, diane bazı filmlerde roller alarak ilerliyor.

bob brooker isimli bir yönetmenin yönettiği ‘the sylvia north story’ adlı filmde başrolü almak istiyor ama yine o sıralarda tanıştığı camilla (esmer, filmdeki gerçek adı) ile de ufaktan ilişki yaşamaya başlıyor.

camilla aslında kaltağın teki. kötü karakter. çıkarcı, hırslı, acımasız, biseksüel... rolü kapıyor ama diane ona hâlâ aşık. diane ile camilla aynı evde kalıyor (17 numaralı çürümüş cesedin olduğu ev).

David Lynch İmzalı Konusu ve Kurgusu ile Beyin Yakan Film: Mulholland Drive Analizi
sevişip koklaşıyorlar sürekli ama camilla bunun geleceğinin olmadığını ima ediyor ara sıra. diane anlamazdan geliyor. camilla hırslı olduğu için işinde ilerliyor. adam kesher isimli yönetmenin projesinde de camilla, yönetmeni tavlıyor. diane, adam'ı tavlayamadığı için içten içe üzgün ve camilla'yı yavaş yavaş adam'a kaptırdığını düşünüyor.

adam'ı tavlayamasa da aynı yapımda daha küçük bir rolde oynuyor camilla ile beraber. bir gün camilla ve diane evdeyken kanepede sevişmeye başlıyorlar ama sadece başlıyorlar.

diane çok hevesliyken camilla bir öpücük verdikten sonra, “bunu artık yapmamalıyız” diyor. biraz zalimce bir ifadeyle tabi. sanki onu incitmek istermiş gibi.

diane “bir daha bunu sakın söyleme” diyor ve kabullenmek istemiyor, elini camilla’nın pantolonundan içeri sokuyor ama camilla sertleşip “yapma” diyor.

diane, “onun için değil mi?” diyor ve artık lezzoların aşkı tek taraflı olarak sona eriyor. adam ile camilla evlenmeye karar veriyorlar. bir parti düzenliyorlar bunu ilan etmek için.

camilla, diane'e partiye gelmesini söylüyor, isteksiz de olsa diane kabul ediyor. akşam parti saatinde camilla bir limuzin gönderiyor diane'i alması için ve diane'e telefon ediyor "gelecek misin, araba seni bekliyor" diye...

diane isteksiz de olsa limuzine binip mulholland yolunda oturan adam’ın evine doğru gidiyor.

diane tedirgin ve düşünceli, yolun ortasında limuzin durunca tedirgin de olduğu için korkuyor, “burada durmamalıydık” diyor. şoför arkasına dönerken bir şey yapmasından korkuyor sakni ama o sırada camilla kestirme yoldan gelerek diane'i alıyor. adam kesher da aslında çok duyarlı bir adam değil. biraz ‘piç’. annesi coco... diane ile coco orada tanışıyor.

bahçede bir şeyler içtikten sonra coco yemeğe geçmeleri gerektiğini söylüyor ve az sonra diane'in kalbinin paramparça olacağı masada yemeğe oturmak üzere içeri giriyorlar. masada adam ve camilla düşman çatlatır gibi laubali. camilla bunun diane'e acı vermesini istiyor sanki.

adam karısıyla yeni boşanmış bu arada, karısı havuzu temizlemeye gelen kişiyle kendini aldattığı için boşamış ve şutlamış, "havuzu ben aldım, temizleyen adamı o..." diyor.
David Lynch İmzalı Konusu ve Kurgusu ile Beyin Yakan Film: Mulholland Drive Analizi

coco, diane'i konuşturuyor, diane hollywood'a nasıl geldiğini anlatıyor. kanada'dan gelmesi, teyzesinin ölümü, kendisine bıraktığı miras, dans yarışması, bob brooker'ın başrolü camilla'ya vermesi... buruk bir şekilde bunları anlatıyor.

adam ve camilla'nın hiç umurunda değil ama onlar çok ruhsuz ve laubali. bu diane'ı daha da kırıyor ve ölüm vuruşunu camilla yapıyor; filmdeki gerçek ismi bilinmeyen sarışınla öpüşüyor (rüyadaki sarışın camilla bu). biraz sonra da sonra adam'la öpüşerek evliliklerini ilan etmeye hazırlanıyorlar. sarışın, camilla'yı öptükten sonra dışarı çıkmak için yürüyor, bu esnada kovboy kılıklı bir adam öylesine geçiyor, muhtemelen sinema dünyasından biri. hiçbir özelliği yok aslında. diane, sarışının ve adam'ın camilla'yı öpmesi ve evlilik ilanının geliyor olması yüzünden ağlıyor.

bu arada diane masadayken ara sıra etrafındakilere bakıyor, ilk defa gördüğü, kendine dik dik bakan bir adam fark ediyor karşı masada. rüya için malzemenin çoğunun biriktiği yer bu parti. buradaki ve daha önceki birçok kişi ve sembol rüyasına girecek daha sonra.

kötülükler başlıyor

derken, parti bir şekilde bitiyor. ertesi gün (veya birkaç gün sonra) camilla diane'in evine gidiyor kırmızı elbisesiyle ama kapıda tartışıyorlar, diane ağlayarak onu içeri almıyor. sırılsıklam aşık ama onu eve almayarak ilişkiyi tamamen koparıyor. evde kendi kendine mastürbasyon yapıyor ağlayarak. ama bu içindeki hıncı azaltmıyor. onu öldürtmek istiyor.

winkies denen lokantada bir kiralik katille görüşüyor. camilla'nın bir resmini ve teyzesinin bıraktığı mirastan kalan bütün parasını ona veriyor. katil, iş bittiğinde ‘mavi anahtar’ı daha önce söylediği yere bırakacağını söylüyor.

mavi anahtar = camilla öldü

bu pazarlığa sadece kasanın yanında duran saftirik bakışlı bir erkek tesadüfen şahit oluyor, diane ile bir süre bakışıyorlar. bu adam galiba olayı anlıyor ve iki defa aynı kötü rüyayı görüyor. bir arkadaşına (veya psikolog-doktor gibi bir şey) aynı winkies lokantasında oturup gördüğü korkunç rüyayı anlatıyor.

rüyasında duvarın arkasındaki kara yaratığı gördüğünü ve tarif edilmez derecede korktuğunu belirtiyor. arkadaşıyla beraber winkies'in arkasına bununla yüzleşmeye gidiyorlar, adam aynı yaratığı uyanıkken (uyanık olduğu şüpheli) görüyor ve korkudan bayılıyor/ölüyor. bu yaratık aslında diane'in içindeki kötülük ve hınç. adam ona şahit olmuştu. biraz saf bir arkadaş; kalp gözü açık galiba.

katil işi bitiriyor ve mavi anahtar bir şekilde diane'in evindeki sehpanın üzerindeki yerini alıyor. diane bir halt etti ama içi rahat değil. ne de olsa sırılsıklam aşıktı. şimdi bir de vicdan azabı ve polis korkusu sarıyor içini. iyice bunalıma giriyor, kötü rüyalar görüyor. bir gece swing dans yarışmasında birinci oluşunu (en baştaki renkli dans sahnesi) görüyor.

uyanıyor, kafasını kaldırıp gördüğü rüyayı hatırlıyor, birkaç saniye sonra kırmızı yastığına kafasını yüzüstü koyup tekrar yatıyor. hayalleri vardı ama olmadı, cinayetle bitti, bu yüzden görüyor rüyaları...

işte tam da bu anda, kafayı koyup uyuduktan sonra bir rüya daha görüyor ki, bu rüya filmin baştaki %80'ini oluşturan rüya. filmin %80'i burada yatıyor.

sabah çok da hoşlaşmadığı komşusunun kapıyı çalmasıyla uyanıyor. komşusu kalan eşyalarını almak için geliyor, tabaklarını alıyor, çıkmadan önce sehpanın üstünde piyano şeklindeki kül tablasını görüyor.

“bu benim” diyerek onu da alıyor. mavi anahtar da orada tabi o esnada. bu arada komşusu iki dedektifin yine geldiğini söylüyor, dedektifler diane'den şüpheleniyorlar veya konuşmak istiyorlar. diane bu yüzden polislerden çok korkar oluyor. derken, komşusu eşyalarını ve kül tablasını alıp gidiyor.

diane üstündeki kirli beyaz sabahlığıyla kahve yapmaya başlıyor, o esnada mutfak tezgahının başında hayal veya hallisünasyon olarak camilla'yı görüyor. camilla’ya, “döndün...” diyerek ağlamaya başlıyor, hâlâ çok seviyor ve yaptığı şey beynini kemiriyor. birkaç saniye sonra kendine geliyor, kahvesini alıp kanepeye oturuyor. muhtemelen akşama kadar oturuyor ve düşünceler beynini kemirip duruyor; diane korku içinde... sonra kapı çalıyor sert sert, artık kayışın koptuğu yer burası; kapının altından parmak boyunda giren iki ihtiyarın hallisünasyonu; diane’i kovalıyor. çığlıklar atarak çıldırıyor ve kendini yatak odasına atıp çekmeceden silahı alıyor ve intihar ediyor.

gerçek hayat burada bitiyor.

‘otu çek, köküne bak’

karmaşık bir zihnin çakallıkları

buraya kadar olan kısım ‘lineer’ ve gerçeküstü olmayan hikaye. geri kalanlar ise rüya ve çok az da soyut görüntüler.

gelelim rüyaya:

işte en eğlenceli kısmı burası. yönetmen, sigmund freud'un ne kadar numarası varsa kullanmış. simgelerle ve diane'in bilinçaltındaki verileriyle rüyayı süslemiş ve şekillendirmiş. rüya görüldüğünde cinayet işlenmiş, aslında her şey olup bitmişti. diane rüyayı hayatının son gecesinde görmüştü, rüyadan sonra bir gündüz daha yaşadı ve o günün akşamına intihar etti.

filmin ilk sahnesinde diane'in kırmızı yastığa kafayı koymasıyla, kovboy'un gelip, "tatlı kız uyanma vakti" demesi (komşunun kapıyı çalması) arasındaki kısım rüya. diane rüyasında olayları anladığı gibi veya olmasını istediği gibi görüyor. gerçekte boka saran hayatını kabullenemiyor ve rüyada olmasını istediği gibi veya anladığı gibi görüyor her şeyi.

esmer (daha bir adı yok) limuzinde giderken yolda duruyor (kendisi gerçekte partiye giderken durduğu yerde).

şoför esmer'e silah çekiyor (gerçekte kendi de korkmuştu). bir kaza oluyor ve esmer kurtuluyor, ama hafıza gidiyor. (esmer'e format atıyor, kendi istediği gibi iyi bir karakter olacak). esmer şehre en kestirme yoldan gidiyor bilinçsizce, herhangi bir evin önünde tesadüfen sığınacak bir yer buluyor (bu tesadüf sarışının bilinçaltındaki hayali).

esmer sabaha kadar orada kalıyor, bu arada gerçekte yaşamayan ruth teyze, kanada’ya yapacağı seyahat için bavullarını taksiye taşıyor. kanada’ya film çekimi için gidiyor (eski bir aktris). bu arada ilginç bir bilgi buldum, hollywood'da, sinema sektöründe çalışmak üzere “kanada’ya gitmek” ölmekle eşdeğer tutulurmuş.

yani ruth'un gerçekte ölümü, rüyada kanada’ya gidişiyle simgelenmiş, gerçekte diane, hollywood'da olduğu için bu kuralı biliyor, ayrıca ruth da bir aktris, kanada'ya giden herhangi biri değil. sarışın yeğeninin evinde kalmasına izin vermesi de bıraktığı mirası ve/veya diane'in hayallerini simgeliyor. o arada bir fırsat bulup esmer eve dalıp gizleniyor (bunlar sarışın’ın esmer'e ulaşmak için fantezileri). bu esnada sarışın büyük hayallerle los angeles'a geliyor. kendine yol boyunca eşlik eden iki ihtiyar var yanında (gerçekte yoklar).

buradaki adı betty. betty ismi cinayet anlaşmasının yapıldığı winkies'teki garson kızın gerçek ismi. bilinçaltında kalmış, onu kullanıyor. son derece saf ve iyi bir karakter olan betty, teyzesinin evini buluyor. coco, oranın yöneticisi, onu iyi biri olarak betimliyor rüyasında (partideki sohbet masasında ona iyi davranmıştı).

tonton coco, evi gösteriyor, betty çok mutlu, rüyaları gerçek oluyor, her şey toz pembe. eve girip geziyor, banyoya girdiğinde duşta esmeri görüyor. esmer’in kafa bi milyon, tabi ad-soyad, nüfusa kayıtlı olduğu yer falan yok.

esmer kendine ‘rita’ ismini buluyor posterden. az sonra esmer duştan çıkınca ismini rita olarak söylüyor, yaralandığı ortaya çıkıyor, çok mülayim bu arada, hırslı ve acımasız esmer gitmiş, yerine diane'in istediği yumuşak karakter gelmiş. biraz uyumak istiyor hatırlamak için.

uyandığında hâlâ hatırlayamadığı için ağlıyor, sarışın “çantana bakalım” diyor. paraları ve mavi anahtarı görüyorlar. onları mavi bir kutuda saklıyorlar. paralar muhtemelen gerçekte kiralık katile verilen paraları temsil ediyor (zoruna gitmiş bütün parasını vermek)... aynı çantanın içinde mavi anahtar da olması bu çantayı tamamen cinayet anlaşmasının bir yansıması yapıyor.

David Lynch İmzalı Konusu ve Kurgusu ile Beyin Yakan Film: Mulholland Drive Analizi


bu arada paralel olarak gelişen diğer olaylar var; yönetmen adam kesher bir masada menajeri ve yapımcılarla beraber. ‘italyan kardeşler’ gelecek ve çalıştıkları proje için bir kız önerecekler. italyanlar geliyor, çok sertler ve tuhaflar (çünkü rüya). bu kadar sert görünmelerinin sebebi o adamı partide görmesiydi. orada da dik dik bakmıştı diane’e. bilinçaltı bunu çok büyütmüş, adamı psikopatın teki yapmış. o kadar ki, espresso kahveyi beğenmeyince bile kontrolden çıkan, nezaketsiz, kusan, tüküren, sert, tuhaf bir adam. diğer italyan, çantadan sarışın bir kızın resmini çıkarıyor, bu, partide esmer'i öpen sarışın, rüyadaki adı da camilla.


italyanlar adam'ı zorluyorlar, başrolde bu kızın olması için. adam karşı çıkıyor.

yani betty böyle düşünüyor. gerçekte adam'ın ve diğer yönetmen bob'un esmer'e başrol vermesini biraz 'sinema mafyası'na bağlıyor. kendini böyle avutuyor ama yine de adam'a kızgın.

adam ‘olmaz’ deyip rest çekiyor ve arabasına atlayıp eve doğru gidiyor, eve girerken havuz temizliği yapan adamın pikabını görüyor (gerçekte adam boşandığını anlatmıştı). sonra yatak odasına giriyor ve karısını kendine boynuz monte ederken yakalıyor. adam, karısının mücevherlerine boya döküyor ve temizlikçi heriften dayak yiyor, üstü başı boya ve burnu kanamış vaziyette dışarı atılıyor.

bu, sarışın’ın ona olan kırgınlığı yüzünden rüyada onu soktuğu hal. ya da adam'ı bu şekilde 'mazur' görüyor. adam gidip köhne bir otelde saklanıyor. bu arada italyanların 'baba'sı olayı telefonla vs. takip ediyor. baba, -haşa- 'godfather', onun kafasında büyüttüğü 'sinema mafyası' ve çocukça hayali. başarısızlığını biraz bunlara bağlamak istiyor.

adam oteldeyken, otelci kredi kartlarının iptal edildiğini vs. söylüyor. adam durumu öğrenmek için asistanı olan kızı arıyor, kız iflas ettiğini anlatıyor. durumu kurtarmak için kovboy denilen bir adamla görüşmesi gerektiğini söylüyor.

kovboy, partide sadece bir an geçerken gördüğü önemsiz bir kişiydi ama ona çok esrarengiz gelmiş, ona burada esrarengiz adam rolü veriyor. adam koyboy'un yanına gidiyor, kovboy cool, nüfuzlu, tehditkâr ve filozof gibi bir adam.

adam'ı nazikçe tehdit ediyor; işine dönmesini ve sarışın camilla'yı seçmesini söylüyor (betty başarısız hayatını kabullenmek yerine bunlara bağlıyor rüyasında).

önceki gün teyze ruth'un (aunt ruth -untruth-) evindeyken, komşusu deli kadın gelip bir şeylerin yolunda olmadığını söylüyor, kendi bilinçaltı betty'yi iğneliyor. coco bu esnada son derece toz pembe yürüyen işlere uygun bir şekilde sarışına fakslanan replikleri getiriyor.

esmer ile pratik yapıyorlar, duymak istediği gibi esmer onun oyunculukta iyi olduğunu söylüyor, (bunu kariyerini çalandan duymak ister çünkü). ayrıca esmer bu pratik esnasında oldukça tutuk, iyi bir oyuncu değil, hatta betty'nin konsantresini bozuyor ve betty ağlaması gereken yerde gülüyor. ertesi gün betty seçmeler için ihtiyar yapımcı wally'nin yanına gidiyor, aynı zamanda teyzesinin de dostu. oradaki ihtiyar oyuncuyla performansını kusursuz bir şekilde sergiliyor (çünkü kendi kusursuz olduğuna inanıyor).

buradaki yaşlı oyunucyla betty'nin canlandırdığı sahnedeki diyaloğa dikkat; yaşlı adamı kaldırıp yerine esmeri koyun bir bakalım. gerçek diane, sanki rüyadaki betty üzerinden gerçek camilla'ya olan gerçek hislerini anlatıyor. "seni hapse atarlar", "seni öldürürüm", "o zaman seni de hapse atarlar", "senden nefret ediyorum " ifadeleri ama bu esnada öpüşmeleri ve sonunda betty'nin ağlaması. çok ilginç.

oradaki yönetmen ise, yani bob brooker, tutuk, aptal, mal gibi bir adam... çünkü gerçek hayatta ona başrol vermemişti, bilinçaltı, onun yetenekten anlamayan biri olduğuna inanıyordu. rüyada da onu bir mal haline getirmiş. ondan başka herkes kendisindeki yeteneği görüyor ama o mal görmüyordu.

yapımcı wally'nin eski karısı da bu yeteneği görüp onu adam'ın yanına götürüyor, “bu projeye bayılacaksın” diyor betty'ye.

bu esnada adam, kovboy'un dediği gibi, seçmelerde... tam o sırada betty sete giriyor, hayalindeki gibi, adam ondan gözlerini alamıyor, o da adam'den. sonra sıra sarışın camilla'ya geliyor. aslında zayıf mimikleri olan yeteneksiz biri sarışın camilla. adam zorlandığı için seçiyor onu: “this is the girl.”

betty tam o sırada eve gitmesi gerektiğini hatırlıyor. eve gidip esmer'in kim olduğunu araştırmaya başlıyorlar. daha önce kaza olmuş mu diye ankesörlü telefondan bir arama yapmışlardı, betty çocuk gibi mimiklerle "evet bir kaza olmuş" demişti. telefon winkies lokantasının hemen yanındaki telefon (hep önceden görmüş olduğu, bilinçaltındaki yerler).

tuhaf ve çocuksu bir hayal şeklinde, polisler fazla zorluk çıkartmadan bilgi veriyorlar. kendince hafiyecilik oynuyor rüyasında. sonra winkies'te oturup (çünkü burayı gerçekte biliyor) kahve içiyorlar. garson kızın adı diane (gerçekte kendi adı).

esmer'e ‘diane selwyn’ adını çağrıştırıyor, eve gidip telefon rehberine bakıyorlar, adresi buluyorlar (diane selwyn gerçek hayattaki tam adı).

adrese taksiyle gidip evi buluyorlar ama ön girişte arabada oturan adamlar ürkütüyor esmeri. esmerin hafızası yok ama temkinli, peşinde birilerinin olabileceğini düşünüyor. bu gerçek diane'in içindeki polis korkusunun bir tezahürü de olabilir.

adrese gittiklerinde başka bir hatun çıkıyor, daireleri değiştirdiklerini söylüyorlar (gerçekte de öyle). kadın kendisinin de geleceğini söylüyor, bazı eşyaları olduğunu ve alacağını söylüyor (gerçekte de öyle ve sarışın bunu rüyada da hatırlıyor). son anda çalan telefon yüzünden vazgeçiyor komşusu (rüyada onun gelmesini istemiyor, ikisi dedektifçilik oynayacak).

17 numaralı eve gidip kapıyı çalıyorlar ama açan yok. sarışın eve pencereden giriyor ve kapıyı açıyor, evde ağır bir koku var. odalara bakıyorlar ve yüzü tanınmayacak haldeki sarışın cesedi görüyorlar yatakta. bu aslında sarışın’ın kendisi. rüyada gerçek kendisini ölü görüyor ama onun kendisi olduğunu bilmiyor.

eve dönüyorlar, esmer bundan çok etkileniyor, onun kendisi zannedilerek öldürülmüş olabileceğini düşünerek çok korkuyor. eve gidince, tanınmamak için saçlarını kesmeye kalkıyor, sarışın onu durdurup ona yardımcı oluyor (gerçekte ona aşık, onun için her şeyi yapar). sarı bir peruk veriyor ona, "başkası gibi oldun" diyor (belki de başkası gibi olmasını hep istemişti).

esmer yine içerideki kanepede yatmak üzereyken rahat yatakta yatması için yanına çağrıyor, o da hiç zorluk çıkartmadan geliyor (çünkü onun fantezisi ve delice istediği mülayim karakter bu).

aşk aşk aşk

ve sılencıo

esmer sayıklayarak uyanıyor gecenin 2'sinde, “benimle bir yere gel” diyor ve club silencio'ya gidiyorlar o saatte. club silencio aslında betty'nin bilinçaltında bilmekte olduğu bazı şeylerin tezahür ettiği yer. filmdeki en yoruma açık bölümlerden biri. "bando yok, her şey kayıt", çok dokunaklı şarkı söyleyen kadın ağlatmayı başarsa bile, playback çıkıyor ve beyin mıncıklaması geçiriyorsun. aslında sizi bu kadar etkileyen hollywood'un altı astarı yok. ağlayacak kadar etkilenebilirsiniz ama aslında arkasında playback var, her şey yalan.

büyük hayallerle geldiğimiz hollywood yalan, bu ışıltılı dünya yalan (yönetmenin de mesajları var tabii filmde).

bu sırada betty'nin çantasında beliren mavi bir kutu var. daha önce anahtarını rita'nın çantasında buldukları kutu.

pandora'nın kutusu...

bu betty'nin içindeki hırs, aşk, ihtiras, intikam, cinayet vs... bütün kötü hislerin olduğu kutu.

şovu sunan top sakallı arkadaş kim? ben onun 'şeytan' olduğunu düşünüyorum. mavi kutunun onun çantasında belirmesine sebep olan kişi bu hokkabaz. ona dik dik bakarken gök gürültüsü sesi gelmişti ve betty oturduğu yerde zangır zangır titremişti. muhtemelen bu şeytanın ona cinayet fikrini vermesini ve onu tetiklemesini simgeliyor.

eve gidip onu açmak üzereyken betty kayboluyor, çünkü o kutuyu gerçek hayatta açtığı için çok pişman, galiba rüyada bunu üstlenmek istemiyor. esmer onu açıyor (bu içindeki kini ve intikam hırsını serbest bırakmak demek, cinayet siparişi vermek demek). kutunun içine giriyoruz, kutu yere düşüyor, ruth teyzenin yatak odasında, ruth teyze sesi duyup geliyor, odaya bakıyor ama kutuyu göremiyor. muhtemelen bu, ruth teyzenin betty'deki o kötü yanı görememesi gibi bir anlama geliyor olabilir. ya da bütün bunlara -farkında olmasa da- onun biraz sebep olduğu şeklinde yorumlanabilir.

sonra kovboy geliyor ve çürümüş cesede "tatlı kız uyanma zamanı" diyor. o çürümüş ceset aslında gerçekte hiç olmadı, yani gerçekte son sahnede ihtihar etmiş olan diane değil o. kıyafet ve pozisyon farklı. o ceset şu anda bu rüyayı görmekte olan diane. aynı gecelik, aynı yatak, aynı oda. ayrıca rüyadaki cesedin elinde silah falan yok. kafada delik de yok. o muhtemelen yaşadıkları yüzünden 'ölmeden ölmüş' olan diane. sadece rüyada ve yüzü tanınmadığı için betty onun kendisi olduğunu bilmiyor.

neyse, komşu kapıyı çalıyor, (hani bazen bir sesle uyanırız ama bu sesin kaynağını rüyamızda farklı bir şey olarak görürüz) komşunun gerçekte kapıyı çalması kovboy'un yatak odasının kapısını çalması olarak görünüyor rüyanın sonunda. rüya bitiyor, yatakta doğrulup gördüğü tuhaf rüyayı kısaca bir düşünüyor ve yukarıdaki lineer gerçek hayatta kaldığımız yerden devam ediyoruz.

filmin sonunda da birkaç soyut sahne var, winkies'in arkasındaki evsiz kara yaratık ki, bu sefer bir gece vakti ateş yakmış elindeki mavi kutuya bakıyor.

o aslında erkek değil, aslında o diane'in halet-i ruhiyesinin bedene dönüşmüş hali. bitkin, evsiz, çaresiz, başarısız, hayal kırıklığına uğramış, aşık, vicdan azabıyla dolu, suçlu, kirli, aşkını öldürtmüş, tamamen tükenmiş ve kararmış bir ruh, yönetmenin mükemmel tasviri; bence filmin en güzel sahnelerinden biri.

sondaki çıldırma sahnesi ile bu kara vatandaş arasında aslında çok güzel bir bağlantı var. diane çıldırmadan önce kanepesinde oturuyordu. eşzamanlı olarak bu kara yaratığı düşünün. aslında aynı anda diane'in iki farklı görünüşü. kanepede oturan gerçek görünüşü, winkies'in arkasındaki ise yönetmenin bütün çıplaklığıyla ortaya koyduğu diane'in iç dünyasının görsel olarak tercüme edilmiş hali. ikisi de eşzamanlı ve paralel.

kara, bitkin bir şekilde elindeki mavi kutuya bakarken, paralelde diane, yediği haltı, serbest bıraktığı kini, kaybettiklerini düşünüyor kanepesinde, pişman ve bitkin.

kara, winkies'in ve duvarların arkasında (diane de winkies'teki tetikçinin arkasına saklandı cinayet için).

kara, bir akşam vakti, her şeyini kaybetmiş bir evsiz gibi, tamamen tükenmiş pislik içinde (kanepedeki diane gibi).

kara, mavi kutuyu bir kese kağıdına koyuyor ve yere bırakıyor (diane bu yaptığından kurtulamıyor, geri dönemiyor).

kutudan parmak boyunda iki ihtiyar çıkıyor (aynı anda diane'in kapısı çalıyor ve ihtiyarlar kapının altından giriyor.)

diane'in içindeki vicdan azabı ve yakalanma korkusu o kadar dayanılmaz boyutlarda ki çalan kapı artık kayışı kopartıyor, muhtemelen dedektiflerin geldiğini düşünüyor ve ihtiyarlar onu çıldırtıp intihara sürüklüyor (tabancayı aldığı çekmeceye dikkat, orada gerçek mavi kutu var, muhtemelen önemsiz bir kutu).

son sahnedeki dumanlar... bunlar 'şeytan'ın olduğu tiyatrodaki dumanlar gibi.

aradaki farklı ortaya koymak için; dumanların üzerinde beliren diane'in son hali (kara yüzlü hali), hemen ardından da hayalleri...

mavi saçlı kadın (soyut) ve... silencio, sessizlik...

muhtemelen beynini kemiren duygular ve hallisünasyonlar yüzünden özlemini çektiği şey ‘silencio’. esmer’in gecenin bir yarısı ‘silencio’ diye sayıklayarak uyanmasının da sebebi bu olabilir.

...ama lynch bu, her şey olabilir...
David Lynch İmzalı Konusu ve Kurgusu ile Beyin Yakan Film: Mulholland Drive Analizi


lynch'in dikkat çektiği kilit sahnelerden birinin kahve sahnesi olması da şu şekilde; (çok önemli bir şey yok aslında sadece biraz dikkat). kahve yaptığında aslında cinayeti işletmiş ve vicdan azabı içinde. üzerinde kirli beyaz sabahlığı var. muhtemelen intihar ettiği günün sabahı, yani lineer zaman çizgisinin sonu...

kahvesiyle kanepeye yürürken kanepede yarı çıplak olarak esmer görünüyor. kendi de kanepenin üzerinden geçip esmer’in üstüne çıkıyor ve elindeki bardağı sehpaya bırakıyor. amaaa sabahlığı olan sarışın bu sefer yarı çıplak, sehpaya bıraktığı şey kahve değil viski, sehpada mavi anahtar yok ve piyano kül tablası daha alınmamış,

yani flashback ve gerçek hayat. diğer flashback de masturbasyon sahnesinde.

sarışın masturbasyon yaparken birdenbire telefon çalıyor, diğer odaya gidip telefona bakıyor. telefon “araba seni bekliyor, partiye gelecek misin?” diyor. ama dikkat; masturbasyon esnasındaki kıyafetle öbür odaya telefonda bakmaya gittiği kıyafet farklı. yani arada bağlantı yok, telefona bakması flashback ve gerçek hayat.

-----------------

minik tespitler

- rüyada neden mavi kutu var, onun temeli ne?

diane'in intihar ettiği sahnede, çekmeceden silahı alırken mavi kutu çekmecede görünüyor. zaten böyle bir kutusu var, gerçekte çok bir anlamı yok belki ama bu kutu da rüyasına giriyor. muhtemelen pandora’nın kutusu kavramını biliyor ve rüyasında o şekilde tezahür ediyor.

- rüyada betty ile rita 17 numaralı eve giderken rita neden girişte park etmiş arabanın içindeki gözlüklü iki adamdan korkuyor?

kendi yakalanma korkusunu biraz rita üzerinden yaşıyor rüyada. rita hafızasını kaybettiği için biraz fazla temkinli. kapının önünde park etmiş arabadaki iki gözlüklü adamın kendisini aradığını düşünüyor. zaten eve girdikten sonra da yatakta kendisi yerine öldürülmüş olduğunu düşündüğü birinin cesedini görünce iyice korkuyor.

- rüyadaki toplantıdaki vatandaş neden bu kadar donuk ve espresso kahve istiyor?

gerçekte partide onun kendisine donuk donuk baktığını görüyor bir ara, bu onun bilinçaltına yerleşiyor; donuk duruşu ve eskiden beri gelen bir inanışı yüzünden onu italyan mafya adamlarına benzetiyor. inanışı da şu: başarısızlığı aslında hollywood'daki yeraltı dünyası yüzünden. burada yetenekler değil güç konuşuyor. bu yüzden rüyasında onu aynı şekilde donuk, ruhsuz, korkutucu ve imkansız derecede mükemmel bir espressodan başkasını yutmayan gerçek bir italyan olarak görüyor. diğer italyan’ı başka yerde gördüğümü hatırlamıyorum ama ilginç derecede al pacino'ya benziyor. bu da onun kafasında oluşturduğu diğer italyan mafya karakteri.

- rüyada al pacino'ya benzeyen adam neden "help meeee!" diye bağırıyor?

bir inanışa göre, partide diane bir fincandan su içiyor, fincanın üzerindeki desenler ‘s.o.s.’ gibi görünüyor (rüyada diğer adamın espresso içtiği fincan farklı tabi) s.o.s.'u burada böyle bağırıyor ve bence çaresizliğini bu şekilde haykırıyor.

- rüyada esmer limuzindeyken, limuzin durduğunda neden şoför ona silah çekiyor?

gerçekte daha önce kendi de limuzinle aynı yerde durmuştu ve biraz tedirgin olmuştu. bu ortam onu da tedirgin etmişti, cinayet için güzel bir ortam... esmer'i öldürttüğü için de burada ona silah doğrultulmasını sağlıyor. ama belki pişmanlığından dolayı bir kazayla onu kurtarıp kafasına format atıyor ve istediği esmer'i oluşturuyor. belki de esmer'i gerçek hayatta öldürtmüş olmasını başkasının üzerine atıyor. silahı gerçekte onun kiraladığı tetikçi doğrutmuştu burda silah tamamen başka biri tarafından doğrultuluyor.

- rüyada neden esmer’i limuzinde ve aynı kendi gibi görüyor?

limuzinde aynı yolda, aynı yerde duruyor, aynı sözleri söylüyor. galiba kendisinin olması gereken yerde o var diye. bu yüzden ona silah çektiriyor ama aynı zamanda kurtarıyor da.

- rüyada coco'yu neden iyi ve tonton bi karakter olarak görüyor?

çünkü partide coco onu dinlemişti, mimikleri onu anlıyor gibiydi ve elini tutmuştu.

- rüyada club silencio'dan geldikten sonra mavi kutuyu açacakken neden betty birdenbire kayboluyor?

kutunun açılması kötülüğün salınması demek. gerçekte yaptığı şeyi biliyor ve üstlenmek istemiyor. bunu gerçekte bir kere yaptı ama burda buna ortak olmak bile istemiyor.

- toplantıdaki italyanların neden italyan olduğunu düşünüyor?

birincisi, dik bakışları yüzünden partideki adamın mafya tipli olduğunu zaten düşünüyor. ikincisi, esmer, "casablanca'ya luigi ile hiç gitmedim" diye bir laf ediyor. luigi bir italyan ismi ve bu dik bakışlı adamla bir ilişki kuruyor, belki de onun ismi olduğu belli.

gizemli kovboy’a dair

yönetmenin seyirciye çaktığı güzel bir mesaj:

rüyada kovboy, adam'la konuşurken diyor ki; “ukalalıkla o kadar meşgulsün ki düşünmüyorsun.”

aslında seyirciye mesaj çakıyor, filmi anlamaya çalışması için.

‘ben sürrealist bir david lynch filmi izliyorum, entelim’ falan ayaklarını boşver, dikkat et diyor. otur ve düşünerek izle diyor, eğer işini iyi yaparsan beni bir kere daha göreceksin. kötü yaparsan iki kere daha göreceksin diyor. ilginçtir ki adam onu aslında bir daha hiç görmüyor. ama seyirciye iki kere görünüyor; 1) kızı uyandırırken, 2) partide arkadan geçiyor.

seyirci iki kere gördüğüne göre kötü mü yaptı seyirici işini? evet, sayılır...

ve işte bomba; iki defa görünüyor ama biri rüya karakteri diğeri gerçek. eğer fark edersen, ilk göründüğünde (ağılda) rüya karakteri olan koyboy bir kere daha rüya karakteri olarak görünüyor (yatak odasında). ikinci görünmesinde (partide) aslında o rüyada konuşan kovboy değil, haberi bile yok bir şeyden, sadece partideki biri.

bir başka bakış açısı da şu; film zihinlerde doğrusal-lineer olarak birleştirilebilirse, kovboy, “beni x kere göreceksin” dedikten sonra sadece 1 kere görünebilir, partide görünmesi rüyadan önce, bu sayılmaz böylece. yani önce parti, sonra kesher ile konuşma, son olarak uyandırma...

kovboy'u burada biraz yönetmeni de simgeliyor. yönetmen seyirciye vereceği mesajı doğrudan kovboy'un ağzından veriyor. bir at arabası örneği veriyor; david'e soruyor "bir at arabasını kaç kişi kullanır?" diye. david bu basit soruya azıcık şaşırıp "e biir" gibi bir cevap veriyor. at arabası çok özel bir seçim. aslında at arabasını bir kişi de kullanabilir iki kişi de. at arabası, burada filmi, kullanan bir kişi ise yönetmeni simgeliyor. "eğer kafanı çalıştırıp sana verdiğim fırsatı iyi değerlendirirsen sen de benimle beraber bu arabayı kullanabilirsin" diyor adam'a (aslında bize). yani eğer görmeyi, çözmeyi ve hatta hayal kurmayı becerirsen filmin ikinci yönetmeni olursun diyor seyirciye.

tetikçinin mavi anahtarı

diane tetikçiyle anlaşma yaptıktan sonra tetikçi mavi anahtarı gösteriyor. diane “bu neyi açıyor?” diye soruyor, tetikçi gülüyor. anlamsız gibi görünen bir diyalog.

rüyada esmer’in kimliğini ilk bulmaya çalıştıkları sırada, esmer’in çantasını karıştırırken üçgen şekilli mavi anahtarı buluyorlar, bir anlam veremiyorlar o anda. rüyanın görüldüğü zaman gerçekte cinayetin sonrası, yani gerçekte küçük mavi anahtarı biliyor, rüyada üçgen anahtar olarak çıkıyor. bunun ‘ölüm’ anlamına geldiğini de biliyor.

aslında tektikçiye “bu neyi açıyor?” diye sorarken gerçekten merak etmişti. esmer'in çantasından çıkan anahtar için de aynı merak rüyada var, oraya yansımış. ‘bu neyi açıyor?’un cevabı ise club silencio'dan geldikten sonra veriliyor: pandora’nın kutusu’nu, yani kötülüğü. rüyadaki büyük mavi anahtar da, gerçek küçük mavi anahtar da aslında ölümü simgeliyor. mavi kutu açılacakken de birden ortadan kayboluyor, buna tahammül edemiyor aslında…

David Lynch İmzalı Konusu ve Kurgusu ile Beyin Yakan Film: Mulholland Drive Analizi

listesine yorum yap!
Henüz kimse yorum yapmadı...
SEN İLK OLABİLİRSİN!
david lynch filmlerimulholland drive filmi konusumulholland drive filmi analizimulholland drive filmi açıklamasımuholland çıkmazı filmimuholland çıkmazı filmi konusumuholland çıkmazı filmi açıklaması
EN AKTİF ÜYELER
Game of Thrones 8. Sezon 4. Bölümde Neler Oldu? Detaylar | İnceleme
Game of Thrones 8. Sezon 4. Bölümde Neler Oldu? Detaylar | İnceleme
Öncelikle birazdan burada görecekleriniz "Game of Thrones 8. Sezon 4. Bölüm" için SPOİLER içerir. Sonra vay efendim ben görmedim, ben duymadım olmasın, üzülürüm. Eğer Game of Thrones 8. Sezon 4. Bölümü izlememişseniz hemen bir koşu gidip izleyin ve ardından hemen buraya gelin. Hadi gelin şimdi her ne kadar da 3. bölüm kadar malzeme bulunmasa da Game of Thrones 8. Sezon 4. Bölümde neler olmuş, kim ne yapmış, hangi ayrıntı gözlerden kaçmış birlikte bakalım.  (Geçen hafta Game of Thrones 8. sezon 3. bölümü incelemiştim, ona da buraya tıklayarak göz atabilirsiniz) Bu bölümde giderek yalnızlaşan bir kraliçe izledik...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/75/98/game-of-thrones-8-sezon-4-bolumde-neler-oldu-detaylar-inceleme-780x439.jpeg[/RESIM] Game of Thrones 8. sezon 4. bölümü benim için aksiyonu az, fakat etkisi çok olan bölümlerden biri oldu. Bölümdeki o kasvetli hava, entrikaların yavaş yavaş başlaması beni huzursuz etti. Fakat huzursuz edebiliyor olması güzel çünkü bu beni etkilediğini gösterir. Ha bir yandan da "Daha dün hayatınızın savaşını verdiniz, bugün hemen entrika hemen dedikodu..." şeklinde yakarışlarda da bulunmadım değil. Daenerys, zaten Jorah'ı kaybedince iyice yalnız kalmıştı, bu bölümde artık daha da yalnız kaldığına şahit olduk.  Önce Jorah, sonra Rhaegal, sonra da Missandei gitti...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/75/68/game-of-thrones-8-sezon-4-bolumde-neler-oldu-detaylar-inceleme-780x439.jpg[/RESIM] Yukarıda da bahsettiğim gibi kraliçemiz Dany giderek yalnızlaştı. Onu aldığı her fevri kararda frenleyen kişi Jorah, hayatını kaybetti. Ejderhası suların altına gömüldü ve son darbe de acı bir şekilde geldi. Missandei çok acı bir şekilde infaz edildi...  İhale Jon'a kaldı![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/75/23/game-of-thrones-8-sezon-4-bolumde-neler-oldu-detaylar-inceleme-780x439.jpeg[/RESIM]  Aslında bu bölüm Dany için fazlasıyla üzüdüm. Sen gel o kadar yoldan, onca asker getir üstüne bir de ejderhalarını peşine tak, mücadele et ama savaşın galibi duvar arkasında mavi doğalgazdan korunmaya çalışan Jon olsun... Biraz erkek egemenliği biraz da Kuzey Jon'un olduğu için halkı "Kral" diyerek Jon'u bu savaşın galibi ilan etti. Oysa hançeri saplayan Arya, kraliçeyi korurken hayatını kaybeden Jorah ve ejderhalarıyla birlikte askerlerini bu dava uğruna feda eden kişi Dany'di...  Gelelim Missandei’nin ölmeden önce söylediği "Dracarys" sözüne... Ne anlama geliyor?[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/75/69/game-of-thrones-8-sezon-4-bolumde-neler-oldu-detaylar-inceleme-780x439.jpg[/RESIM] Hemen söyleyeyim. Missandei'nin ölmeden birkaç saniye önce Dany'nin gözlerinin içine bakıp söylediği bu son sözü "İntikamımı al" anlamına geliyor. Yani diyor ki bu şehri yak, kimseye acıma, intikamımı al.  Rhaegal havada arbaletler ile vuruldu ve Dany çıldırdı![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/75/21/game-of-thrones-8-sezon-4-bolumde-neler-oldu-detaylar-inceleme-780x439.jpg[/RESIM] Ejderhası, çocuğu öldürülen Dany'nin nasıl çıldırıp düşman üzerine at sürer gibi ejderhasını gemilerin üzerine gözü kara şekilde sürdüğüne şahit olduk. İşte dizi burada bize artık Dany'nin tam anlamıyla çıldırdığını, doğru kararlar alamayacağını ve artık birçok hata yapacağını göstermiş oldu. Yani önümüzdeki bölümlerde çok büyük hatalar izleyebiliriz, Kaan demişti dersiniz. Gelelim Sansa sinsiliğine... Puh sana![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/75/70/game-of-thrones-8-sezon-4-bolumde-neler-oldu-detaylar-inceleme-780x439.jpg[/RESIM]  Jon ve Daenerys, aralarındaki hayati bilgiyi sır olarak tutacaklarına söz verdiler. Fakat Jon bir süre sonra bunu "Ailem" dediği kardeşleri ile paylaştı. Hemen sonrasında ise Sansa bu bilgiyi kullandı ve "İki kişinin bildiği sır değildir" diyerek bunu Tyrion'la da paylaştı. Çünkü bu bilginin bazı şeyleri değiştireceğini biliyordu. Dany "Kraliçeyim" diye dolaşsa da aslında tahtın bir varisi daha olduğu gerçeğini gizlemek yerine hemen yaydı. Sansa, Kuzey'i ve Jon'u elinde tutmak için her şeyi yapıyor ve yapmaya da hazır.  Ulu Kurt, Ghost'a kuru kuru veda...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/75/41/game-of-thrones-8-sezon-4-bolumde-neler-oldu-detaylar-inceleme-780x439.png[/RESIM] 3. bölümde ölülerin üzerine koşan Jon'un kurdu Ghost bir süre sonra gözden kaybolmuştu. O bölümün incelemesinde bu konuya da değinmiş ve Ghost gibi bir karaktere zaman ayrılmadığı için kızmıştım. Bu bölümde de aynısı oldu. Jon Ghost'a kuru kuru veda etti. Dokunmadı, yaklaşmadı bile... Bu kadar önemli ve hikayenin temelinde bulunan bir karakter nasıl böyle bir çırpıda silindi hayret ettim doğrusu. Senaristleri alkışlıyorum... Görsel efektlere ayrılan bütçenin sonuna geldik...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/75/94/game-of-thrones-8-sezon-4-bolumde-neler-oldu-detaylar-inceleme-780x439.png[/RESIM] Hem kurt Ghost, hem de ejderha Rhaegal diziden çıktı... Görsel efektleri ile ünlü, her bölümü bir film bütçesi ile çekilen bu denli büyük bir dizide, bütçe sıkıntısı olabilir mi? Yoksa bu ani çıkışların pek mantıklı açıklaması yok gibi... Şimdi sıkı durun! Dizide bir de Starbucks bardağı ayrıntısı vardı. Evet baya bildiğimiz Starbucks...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/75/28/game-of-thrones-8-sezon-4-bolumde-neler-oldu-detaylar-inceleme-780x439.jpeg[/RESIM] O detayı daha iyi görebilmeniz için de sizlere bir video hazırladım. Hemen aşağıdaki butona tıklayıp izleyebilirsiniz. Unutuldu mu, yoksa kötü bir reklam mıydı henüz bir bilgi yok. Bu yüzden videonun altına yorumunuzu yazmayı unutmayın!  Videoya Git! ► Game of Thrones 8. sezon 4. bölüm bu kadardı. 5. bölümde görüşmek üzere!  ● Ha bu arada aşağıdaki butona tıklayarak modunuza göre film tavsiyesi seçebilirsiniz!   Moduna Göre Film Seç! ►
14b
0
6 yıl
Müthiş! Her Ne Yapıyorsanız Bırakıp Bu Filmi İzleyin: "The Platform"
Müthiş! Her Ne Yapıyorsanız Bırakıp Bu Filmi İzleyin: "The Platform"
● 100 BİN Görüntülenme İçin Teşekkürler!  2 yılı aşkın bir süredir burada sizlere modunuza göre seçebileceğiniz film tavsiyeleri veriyorum ve söylemekten bıkmadığım bir şey var; "İspanyol sineması muhteşem!"... Çok uzun bir zamandır düzenli olarak film izliyorum ve şu ana kadar beni yakalayan, aklımda yer eden ve senaryosu ile hayran bırakan filmlerin %70'i de İspanyol sineması imzalı. İşte bugün de sizlere nefis bir İspanyol filmi ile geldim; "The Platform"... Eğer "The Platform izle" gibi bir arama sonucu yolunuz buraya düştüyse üzülerek söylemek istiyorum ki buradan eliniz boş döneceksiniz. Fakat "Nedir bu The Platform filminin konusu?", "İzlenir mi?" gibi sorularınız varsa, tam da doğru yerdesiniz! Filme Git ► Hadi gelin şimdi önce sizlere The Platform filmini neden izlemeniz gerektiğini SPOİLER'sız bir şekilde anlatayım ve hemen ardından da izleyenler için filmin küçük bir analizini yapayım. Hadi! Öncelikle nedir bu Netflix imzalı "The Platform" filminin konusu?[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/174/32/muthis-her-ne-yapiyorsaniz-birakip-bu-filmi-izleyin-the-platform-780x439.jpg[/RESIM]Film, dikey bir şekilde tasarlanan bir hapishaneyi konu alıyor. Yüzlerce kattan oluşan bu hapishanedeki hücrelerin her birinde ise 2 kişi bulunuyor. Ortalarında koca bir delik olan bu odalardan her gün düzenli olarak üzerinde leziz yiyecek ve içeçeceklerin olduğu bir platform geçiyor. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta şu; Yemeklerin olduğu platform, en yukarıdan en aşağıya iniyor. E bu da en yukarıdakilerin ziyafet çekmesine, en aşağıdakilerin ise açlık ile mücadele etmesine yol açıyor. İşte film bize, bu durumu, bu sistemin içine yeni düşen bir adamın gözünden gösteriyor.  Beyin Yakan Film Tavsiyeleri İçin Tıkla! ► Neden izlenmeli?[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/174/52/muthis-her-ne-yapiyorsaniz-birakip-bu-filmi-izleyin-the-platform-780x439.png[/RESIM]Film, sizlere burada uzun zaman önce tavsiye ettiğim Snowpiercer filmi ile benzer bir konuyu işliyor. Ayrıca film, dünyadaki zengin, orta ve fakir kesimin yaşadıklarını anlatıyor. Film, baştan sona büyük bir mesaj barındırıyor ve dik bir hapishane üzerinden bunun eleştirisini yapıyor. Eğer hem iyi bir bilim kurgu filmi izlemek, hem biraz gerilmek, hem de İspanyol sinemasının o başarılı atmosferine dalmak istiyorsanız bu filmi mutlaka ama mutlaka izleyin derim.  Bundan sonrası SPOİLER içeriyor, filmi izledikten sonra mutlaka bakın...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/174/91/muthis-her-ne-yapiyorsaniz-birakip-bu-filmi-izleyin-the-platform-780x439.png[/RESIM] Filmi izlediniz ve buradasınız. Peki sizce film ne anlatıyor? Gelin size "The Platform" filminin bir analizini yapayım; "İlahi Bir Sistem"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/174/7/muthis-her-ne-yapiyorsaniz-birakip-bu-filmi-izleyin-the-platform-780x439.jpg[/RESIM]Bu film 2 farklı şekilde ele alınmalı. İlahi ve Dünyamız olarak. Ben size iki analizimi de sunacağım.  Öncelikle filmdeki dikey hapishaneyi ilahi bir sistem olarak düşünebiliriz. En üstte gördüğümüz aşçı, aslında yaratıcıyı temsil ediyor. Açık renkli kıyafetleri ve binbir titizlikle sofrayı hazırlayan hizmetkarları ise melekler. Yemekler çok iyi bir şekilde hazırlanıyor ve kullara sunuluyor. Kulların paylaşmayı bilmesi isteniyor, buna teşvik ediliyor fakat onlar açgözlülükleri nedeniyle kendilerinden alttaki insanları asla düşünmüyorlar. Halbuki kısa bir süre sonra onların da alt katlara düşme ihtimalleri var fakat bunu görmezden geliyorlar. Aşçının, içinde saç bulduğu için hizmetkarlarını azarladığı tatlıyı hatırlıyor musunuz? İşte o tatlı bir kutsal kitabı temsil ediyor. Adamlarımızın hücrelerin birinde rast geldiği bilge kişi de peygamber olarak nitelendiriliyor. Peygamber, Mesih ve yardımcısına, yukarıdan gönderilen tatlının bir mesaj olduğunu ve bunu insanlara diyalog yoluyla anlatmaları gerektiğini söylüyor. Adamımızla aynı odadaki köpekli kadın ise, cennetten düşen bir meleği tasvir ediyor. Filmi bu tema ile düşünürseniz, tüm parçaların yerlerine oturduğunu göreceksiniz.  Mutlaka İzlemeniz Gereken Nefis Tavsiyeler! ► Filmin bir de günümüz dünyasını konu alan bir analizi var, toplanın...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/174/27/muthis-her-ne-yapiyorsaniz-birakip-bu-filmi-izleyin-the-platform-780x439.jpg[/RESIM]Film, dünya düzenine karşı onlarca mesaj barınırıyor. En yukarıda yemeği hazırlayan aşçı ve yardımcıları devletler olarak tasvir edilmiş. Devletler, en iyi en leziz yiyecekleri hazırlayıp halkına sunuyor, fakat zenginler tarafından bu yiyeceğin %80'i silip süpürülüyor. Kendilerinden alttaki kesimi hiç düşünmeyen zenginler, birden kendilerinin de alt kesime düşeceğini bildikleri halde anın tadını çıkarmayı tercih ediyorlar. Bıçaklı amcamızın alt kattakilerin yiyeceğine idrarını yapması gibi yoksulluktan zenginliğe yükselen biri hemen kendinden alttaki kesimi ezmeye başlıyor. Bu da günümüz dünyası ile çok tanıdık. En alttakilere sıyırılmış tabaklardan başka bir şey kalmıyor. Bu sistem hiç son bulmuyor, çünkü en alt kattaki kişiler, zengin olduklarında asla en alttakileri düşünmüyorlar. Ha bu arada en alt kattaki küçük çocuk nasıl hayatta kaldı? diye düşünüyorsanız da, annesi ona her gün yemek indirebilmek için insanları öldürmek zorunda kalıyordu. Bu da tüm kargaşanın içinde, bir anenin çocuğunun karnını doyurabilmek için günümüz dünyasında verdiği amansız mücadeleyi gösteriyor. NOT: İşte 1 buçuk saatlik bu nefis film, yukarıdakiler gibi pek çok derin anlamı barındırıyor. İspanyol sineması ve Netflix, gerçekten müthiş bir filme imza atmış diyebilirim. Daha da anlatırım fakat biliyorum çok uzun yazı hem beyninizi hem de gözlerinizi yoruyor. O yüzden siz filmi izleyip şu an bu cümlelerimi okuyan değerli kişileri, filme yorum yapmak için buraya tıklamaya davet etmek istiyorum. İyi ya da kötü düşüncelerinizi yazın ki, sizden sonra filme göz atacak kişilere fikir vermiş olun.   ●Bu arada aşağıdaki butona tıklayarak da modunuza göre film tavsiyesi seçebilirsiniz![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/28/58/simdiye-kadar-nasil-izlememisim-diyeceginiz-7-film-tavsiyesi-780x439.png[/RESIM] Modunu Seç ►
150b
2
6 yıl
Death's Game: ACAYİP Bir KORE Dizisi Bu!
Death's Game: ACAYİP Bir KORE Dizisi Bu!
Dünya genelinde neredeyse her gün en az 1 yeni dizi yayınlanıyor. Bu istatistik çok çarpıcı olsa da maalesef bu bolluğun biz izleyiciler için pek bir anlamı yok, çünkü yayınlanan çoğu yabancı dizi, izleyip beğendiğimiz tüm o iyi dizilere çok uzak. İşte ben de tam da bu yüzden yeni dizileri sizin için takip ediyor ve hangi platformda yayınlanıyorsa gidip hemen bulup izliyorum. Death's Game de bu dizilerden biriydi ve nihayet izleyebildim ve bugün buradayız. Bugün size KORE imzalı acayip bir diziyi, yani Death's Game dizisini anlatmak, hiç lafı uzatmadan bu dizi izlenir mi? İyi mi kötü mü? gibi sorularınıza cevaplar vermek ve sizi, bu diziyle buluşturmak istiyorum... E hadi gelin! Yorumumdan önce gelin Death's Game dizisi konusuna bakalım![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/340/52/death-s-game-acayip-bir-kore-dizisi-bu-780x439.png[/RESIM]Death's Game dizisi, bence dizi sektöründe son yıllardaki en farklı konuyu işliyor. Kore imzalı bu yeni dizi, hayatın zorluklarıyla başa çıkamayan bir gencin, intih*rı düşünmeye başlamasını ve sonrasında başına gelen fantastik ve etkileyici olaylar zincirini konu alıyor.. Adamımız birden ölüme çok yaklaşıyor ve işte gittikçe duygu yükü ağır basan bir hikaye de böylece başlıyor. ACAYİP bir dizi bu! Nedenini anlatayım...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/340/3/death-s-game-acayip-bir-kore-dizisi-bu-780x439.png[/RESIM]Dizi o kadar sürükleyici ki, bir oturuşta 1 bölüm izleyip kapatmak bence ‘imkansız’.. Hem fantastik olaylı, hem aşklı, hem bol aksiyonlu, hem de TAŞ gibi bi hikayeli nefis bi dizi bu. KORE; sinemasına devlet kasasından yıllardır öyle büyük bütçeler ayırıyor ki, Parasite, Squid Game ve daha pek çok sağlam yapım ile hem kendi kültürünü, hem de kendi ürünlerini tüm dünyaya yaymayı başarıyor. İşte bu dizi de bunun en iyi örneklerinden biri. "Kaan demişti.." dersiniz[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/340/20/death-s-game-acayip-bir-kore-dizisi-bu-780x439.png[/RESIM]Uzun zamandır “duygu” olarak beni bu kadar etkileyen bi dizi daha izlediğimi hatırlamıyorum… Muhtemelen yakın zamanda sağda solda bolca göreceğiniz bu yapımı kaçırmayın derim.. “Kaan demişti” dersiniz. - - - - - -  Özet: Ben bu diziyi gerçekten sevdim. Eğer şöyle hem fantastik, hem de duygu açısından yoğun, sağlam bir dizi arıyorsanız bence bu dizi kesinlikle izlenecek diziler listenizin ilk 3 sırasından birinde olmalı.. Bu tür etkileyici diziler çok rastladığımız yapımlar değil, sadece bu yüzden bile bu 'farklı' senaryoya göz atmak ve desteklemek gerek diye düşünüyorum. Kore'lilerin 'ölüm' konusuna bakış açıları gerçekten çok farklı... Mutlaka bir şans verin derim. Bahsetmek istediğimi anlayacağınıza eminim. - - - - - -  • Death's Game dizisi Netflix'te var mı? Hayır, dizi Amazon Prime Video yapımı, bu yüzden Netflix'te yok. • Dizi kaç bölüm? Kaç sezon? Dizinin ilk sezonu 8 bölümden oluşuyor. Bölümler ortalama 40-50 dakikadan oluşuyor. [RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/184/10/tek-tek-taniyalim-netflix-imzali-ask-101-dizisi-oyunculari-kimler-780x439.png[/RESIM] Modunu Seç ►
38b
6
2 yıl
İngilizce Öğretmenliğini Bırakıp, 400 Felçli ve Engelli Köpeğe Annelik Yapan Kadın: Reyhan Avcı Karagözler
İngilizce Öğretmenliğini Bırakıp, 400 Felçli ve Engelli Köpeğe Annelik Yapan Kadın: Reyhan Avcı Karagözler
Bugün sizle, yakın bir süre önce keşfettiğim nefis bir insanı tanıştırmak istiyorum; Reyhan Avcı Karagözler...  Peki kim bu Reyhan Avcı? Ne yapar? [RESIM]http://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/16/69/ingilizce-ogretmenligini-birakip-400-felcli-ve-engelli-kopege-annelik-yapan-kadin-reyhan-avci-karagozler-780x439.jpg[/RESIM] Reyhan ablamız eski bir İngilizce öğretmeni... "Eski" diyorum çünkü kendisi hasta köpeklerin çektiği acıyı ve insanların duyarsızlığını görünce İngilizce öğretmenliğini bırakmış ve Tekirdağ'da felçli ve engelli köpeklere kol kanat germek için kolları sıvamış... Sağlıklı köpeklere değil, çoğu insanın yüz çevirdiği felçli ve engelli köpeklere annelik yapıyor!  [RESIM]http://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/16/27/ingilizce-ogretmenligini-birakip-400-felcli-ve-engelli-kopege-annelik-yapan-kadin-reyhan-avci-karagozler-780x439.jpg[/RESIM] Yaşlı, hasta ve engelli tam 400 köpeğe annelik yapıyor!  [RESIM]http://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/16/45/ingilizce-ogretmenligini-birakip-400-felcli-ve-engelli-kopege-annelik-yapan-kadin-reyhan-avci-karagozler-780x439.jpg[/RESIM] Reyhan ablamız, her gün hepsinin yemeğini, vitaminini düzenli olarak veriyor hatta bacakları olmayan köpeklerin günlük kaşınma ihtiyaçlarını da tek tek elleriyle gideriyor...  [RESIM]http://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/16/31/ingilizce-ogretmenligini-birakip-400-felcli-ve-engelli-kopege-annelik-yapan-kadin-reyhan-avci-karagozler-780x439.jpg[/RESIM] Onlardan birini sahiplenmek isteyen insanlara kapısı daima açık!  [RESIM]http://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/16/11/ingilizce-ogretmenligini-birakip-400-felcli-ve-engelli-kopege-annelik-yapan-kadin-reyhan-avci-karagozler-780x439.jpg[/RESIM] "Reyhan Avcı Karagözler", şu dünyada "İyi insanlar iyi ki var..." dediğimiz o iyi insanlardan...  Siz de Tekirdağ Muratlı Yolu 4. km'de bulunan bu barınağı ziyaret edebilir, veya buraya tıklayarak Reyhan ablamıza ulaşabilir ve ona destek olmak ve karşılıksız sevgiyle dolu olan kalplerin hala dünyada var olduğunu göstermek için bu içeriği aşağıdan Facebook'ta paylaşabilirsiniz! 
9.7b
0
8 yıl
Efsanevi Türk Kadın Hükümdar "Tomris Hatun" Filmi Geliyor!
Efsanevi Türk Kadın Hükümdar "Tomris Hatun" Filmi Geliyor!
Sizlere şu yazımda daha önce "Dağ" ve "Börü" gibi yapımlarla tanıdığımız başarılı Türk yönetmen Alper Çağlar'ın "Göktürk Üçlemesi" film serisinin yolda olduğundan bahsetmiştim. İşte biz "Türk" vurgusunun yapıldığı bu nefis seriyi beklerken, Kazakistan'dan gelen bir haber, bu tarz filmleri izlemeyi bekleyen herkesi heyecanlandırdı. Efsanevi Türk kadın hükümdar Tomris Hatun filmi haberi hızla yayıldı ve birçok kişi bu filmi beklemeye başladı. Peki Tomris Hatun filmi konusu nedir? Tomris Hatun filmi ne zaman vizyona girecek? Nasıl izlenebilecek? Gelin şimdi tüm bu sorulara yazımızda cevap verelim.  Zamanda Yolculuk Konulu Film Tavsiyeleri İçin Tıkla ► İşte Türk kadın hükümdar Tomris Hatun filmi detayları!  Film, Kazakistan eski devlet başkanı Nursultan Nazarbayev'in özel isteği ile çekildi[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/97/29/efsanevi-turk-kadin-hukumdar-tomris-hatun-filmi-geliyor-780x439.jpg[/RESIM]Çok yakın bir tarihte istafa eden, Kazakistan'ın 80 yaşındaki eski devlet başkanı, dünya tarihine damga vuran Türk kadın hükümdar Tomris Hatun'un bir filmi olması gerektiğini ve bunun da Kazakistan tarafından çekilmesinin doğru olacağını ifade etti. Filmin çekilmesi için gerekli kişilere görevi veren Nazarbayev, film için gerekli yardımda da bulundu.  "Peki Tomris Hatun filminin konusu ne?"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/97/15/efsanevi-turk-kadin-hukumdar-tomris-hatun-filmi-geliyor-780x439.jpg[/RESIM]Film, M. Ö 6. yüzyılda yaşayan efsanevi Türk kadın hükümdar Tomris Hatun'un hayatını, yaşadıklarını ve büyüme evresini konu alıyor. Türk tarihinin en büyük, en güçlü kadın savaşçısı olaran bilinen Tomris Hatun, İskit Türkleri'nin de başbuğu idi. Pers kralı 2. Kyros'un kanını bir fıçıya doldurmuş ve "Sen insanların kanını içmeye doymazdın, al şimdi kendi kanında boğul" diyerek kellesini de o fıçıya atmıştı. Bu ve daha birçok hareketi ile düşmanlarına korku dolu bir nam salmış ve Türk dünya tarihinde büyük ve önemli bir konum edinmişti. İşte film de bu büyük ve korkusuz hükümdarın hayatını konu alıyor.  2017'de başlanan çekimler nihayet bitti![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/97/1/efsanevi-turk-kadin-hukumdar-tomris-hatun-filmi-geliyor-780x439.jpg[/RESIM]Filmin çekimlerine 2017 yılında başlanmıştı. Sosyal medyadan duyurulmuş ve daha çekimlerine yeni başlanmışken bile büyük merak uyandırmıştı. Geride bıraktığımız yıl 2018'in sonunda filmin çekimleri tamamlandı. Fakat vizyona girmesi konusunda bazı pürüzler çıktı.  Tomris Hatun'u oynayacak oyuncu 15 bin kişinin arasından seçildi![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/97/43/efsanevi-turk-kadin-hukumdar-tomris-hatun-filmi-geliyor-780x439.jpg[/RESIM]Evet, muhtemelen bu bilgi sizi de şaşırttı fakat doğru. Tomris'i oynayacak oyuncu, tam 15 bin başvuru arasından seçildi. Üstelik, Tomris Hatun'u oynamaya hak kazanan "Almira Tursın" ismindeki bu kişi, bir oyuncu bile değildi. Kişisel gelişim uzmanı ve Psikolog olan "Almira Tursın" oyuncu seçmelerine başvuru yaptı ve yüz şekli, sert bakışları ve Tomris Hatun'un karakter özelliklerini taşıdığı sebebiyle rolün sahibi oldu.  Yönetmen koltuğunda ise "Akan Satayev" oturuyor[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/97/22/efsanevi-turk-kadin-hukumdar-tomris-hatun-filmi-geliyor-780x439.jpg[/RESIM]Kazakistanlı yönetmen Akan Satayev, eski devlet başkanından gelen film teklifini değerlendiren yönetmen oldu ve Tomris Hatun filmi yönetmen koltuğunda oturmayı başardı. Filmin senaryosunda, tüm eski kaynaklardan yararlanıldı. Kazakistan düzlüklerinde çekilen film için birçok dekor kuruldu. Oyuncular ise en çok sıcak havada, rol icabı giydikleri kalın giysilerden şikayetçi oldu. Tabi bir de eski Türk diline dillerinin dönmemesinden... "Peki Tomris filmi ne zaman vizyona girecek?"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/97/93/efsanevi-turk-kadin-hukumdar-tomris-hatun-filmi-geliyor-780x439.jpg[/RESIM]Film, Kazakistan'da SATAI film tarafından gösterime girmeye hazırlandı. Yakın bir süre içinde film, Kazakistan'da ve ardından farklı ülkelerde vizyonda olacak. Maalesef Türkiye için ise bir plan görünmüyor. Sosyal medyada birçok kişi, Türk sinemacılardan bu filmin Türkiye'de vizyona girmesi için talepte bulunuyor. Eğer Tomris Hatun filmi Türkiye'de vizyona girecek olursa, bu bilgiyi de buradan güncel olarak takip edebilirsiniz.  GÜNCELLEME: "Tomris" filminin Türkiye yayın hakları sahibi "Siyah Beyaz Film" yapımdan Ahmet Kara, tarafımıza ulaşarak filmin Türkiye'de 2020 yılında vizyona gireceğini, fakat net bir gün belirlemek için çalıştıklarını söyledi. Bu önemli bilgiyi de ilk ağızdan sizlere aktarmak istedik.  İşte Tomris Hatun filmi fragmanı;[VIDEO]https://www.youtube.com/watch?v=UIxUNcqV0wo[/VIDEO] ♦ Ayrıca aşağıdaki butona da tıklayarak modunuza göre film önerisi bulabilirsiniz![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/101/61/burcunuza-gore-size-en-uygun-2-nokta-atisi-film-onerisi-780x439.png[/RESIM] Modunu Seç ►
45b
0
6 yıl
Ne İzlesek? Diyenlere: 2023'de Mutlaka İzlemeniz Gereken 12 Film Önerisi!
Ne İzlesek? Diyenlere: 2023'de Mutlaka İzlemeniz Gereken 12 Film Önerisi!
Öncelikle '2023 filmleri' veya '2023 film önerileri' gibi aramalar sonucu yolunuz buraya düştüyse hemen size hemen dürüst bir şekilde burada 2023 filmleri bulamayacağınızı söylemek istiyorum. Fakat burada 2023 yılına kadar bir şekilde gözden kaçırıp, bu yıl bitmeden mutlaka izlemenizi istediğim film önerilerini göreceksiniz. Birazdan burada göreceğiniz film önerileri, şimdiye kadar bir şekilde gözden kaçırdığınız fakat artık içinde bulunduğumuz 2023 yılında mutlaka göz atmanız gereken yapımlar olacak. Eğer siz de 'Ne izlesek?' diye düşünenlerdenseniz, bu listedeki film önerileri tam sizlik olabilir, benden söylemesi... Hadi! Bu konuyu YouTube kanalımızda video olarak da hazırladık![VIDEO]https://www.youtube.com/watch?v=lFYSChRtFeQ[/VIDEO] 1. Henüz izlemediyseniz 2023 yılında izlemenizi tavsiye ettiğim ilk filmimiz Fall oluyor![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/316/63/ne-izlesek-diyenlere-2023-de-mutlaka-izlemeniz-gereken-12-film-onerisi-780x439.png[/RESIM]Geçtiğimiz yıl vizyona giren bu film, farklı ekstrem sporlarla uğraşan 2 genç kızın çıktıkları tehlikeli bir macerayı konu alıyor. Beni kesinlikle germeyi başaran bu film, düşük bütçesine rağmen beni hop oturup hop kaldırmayı başardı. Darısı başınıza. Filme Git ►  2. Kursk ile devam edelim...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/316/16/ne-izlesek-diyenlere-2023-de-mutlaka-izlemeniz-gereken-12-film-onerisi-780x439.png[/RESIM]2018'de yayınlanan ve gerçek olayları konu alan bu filmi 2023'e kadar hala izlemediyseniz mutlaka artık bir şans verin derim. Film, 2000 yılında yaşanan bir felaketi konu alıyor. Film, tatbikat için sahaya çıkan Rus denizaltısı Kursk'ü ve onun mürettebatını konu alıyor. Filme Git ►  3. Green Book[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/316/64/ne-izlesek-diyenlere-2023-de-mutlaka-izlemeniz-gereken-12-film-onerisi-780x439.png[/RESIM]Günümüzde tam 5 yıl önce vizyona giren bu nefis film, benim 'favori filmlerim' arasında. 'Irkçılık' konusunu çok farklı bir pencereden ele alan bu kitap gibi 2 saatlik filmi hala izlemediyseniz artık mutlaka izleyin derim. Filme Git ►  4. The Skeleton Key[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/316/44/ne-izlesek-diyenlere-2023-de-mutlaka-izlemeniz-gereken-12-film-onerisi-780x439.png[/RESIM]2005'te yayınlanan bu gizem-gerilim filmini hala izlemeyenleri görünce çok şaşırıyorum fakat bir yandan da seviniyorum. Çünkü bu filmi sıfırdan, ilk kez izlemeyi gerçekten isterdim. Filmimiz, 25 yaşındaki genç bir kızın felçli bir adama bakmak için taşındığı malikanede yaşadıklarını konu alıyor. Senaryosundaki sürprizler de filmin tuzu, biberi oluyor. Filme Git ►  5. Los Renglones Torcidos de Dios[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/316/41/ne-izlesek-diyenlere-2023-de-mutlaka-izlemeniz-gereken-12-film-onerisi-780x439.png[/RESIM]Geçtiğimiz yılın sonlarında yayınlanan bu nefis İspanyol filmiyse ben de dahil, milyonlarca kişinin damağında nefis bir tat bırakmayı başardı. Özel bir dedektif, üzerinde çalıştığı dava ile ilgili kanıtlara ulaşabilmek için bir Psikiyatri hastanesine yatıyor ve sonrasında olaylar gelişiyor. 2 buçuk saatlik bu film, izleyeni hiç ama hiç sıkmadan sonuna kadar sürüklemeyi kesinlikle başarıyor. Gözünüzden kaçan bu filmi bu yıl içinde mutlaka izleyin derim. Filme Git ►  6. Meander[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/316/69/ne-izlesek-diyenlere-2023-de-mutlaka-izlemeniz-gereken-12-film-onerisi-780x439.png[/RESIM]Acayip bir film ile karşınızdayım. Filmimiz, gözünü açar açmaz kendini karanlık bir yerde bulan bir kadının verdiği amansız mücadeleyi konu alıyor. Genç kadın hem olayın şaşkınlığını atlatmaya çalışırken bir yandan da çeşitli tuzaklara karşı hayatta kalmaya çalışıyor. Aşağıdaki 'Filme Git' butonunda filmle ilgili spoiler'lı bir kısım hazırladım. Filmi izledikten sonra onu da okumayı unutmayın. Filme Git ►  7. Don't Worry Darling[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/316/45/ne-izlesek-diyenlere-2023-de-mutlaka-izlemeniz-gereken-12-film-onerisi-780x439.png[/RESIM]Black Mirror dizisiyle aranız nasıl? Cevabınız 'iyi' ise haberler de iyi çünkü tam olarak BM tadında bir film sizi bekliyor. Filmimiz, hiçliğin ortasındaki mükemele yakın bir kasabada yaşananları konu alıyor. Cennet gibi evlerin, bahçelerin, kaliteli insanların olduğu bu kasabada bir şeyler değişmeye başlıyor ve işte film de o andan sonra yakanıza yapışıp sizi sonuna kadar peşinden sürüklemeyi başarıyor. Bence bu filme kesinlikle bir şans verin derim. Filme Git ►  8. The Hidden Face[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/316/22/ne-izlesek-diyenlere-2023-de-mutlaka-izlemeniz-gereken-12-film-onerisi-780x439.png[/RESIM]Günümüzden 12 yıl önce yayınlanan bu İspanyol filmiyse pek çok farklı dilde tekrar tekrar kopyalandı ve uyarlamaları ödüller aldı. Fakat ben her fırsatta bu filmi tavsiye etmeye çalışıyorum. Senaryosu ile beni tam kalbimden vurmayı başaran bu orijinal İspanyol filmine mutlaka bir göz atın derim. Filme Git ►  9. Mine[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/316/48/ne-izlesek-diyenlere-2023-de-mutlaka-izlemeniz-gereken-12-film-onerisi-780x439.png[/RESIM]Bu tavsiyemdeyse 1 keskin nişancı, 1 de gözcüden oluşan 2 askerin çölde çıktığı görevden sonra olanları izliyoruz. Asker falan dedim diye 'savaş' filmi olarak bakmayın derim. Film, mayına basan bir askerin yaşadıklarını bize çarpıcı ve yer yer felsefi bir şekilde aktarıyor. Kenarda köşede kalmış filmlerden olan bu yapıma bir göz atın derim. Filme Git ►  10. Greyhound[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/316/17/ne-izlesek-diyenlere-2023-de-mutlaka-izlemeniz-gereken-12-film-onerisi-780x439.png[/RESIM]Başrolünde Tom Hanks'in olmasına rağmen nasıl reklamı yapılamadı diye şaşırdığım bu 2020 yapımı filmi siz de gözden kaçıranlardansanız, mutlaka 2023 yılında izleyin derim. Kuzey Atlantik'i geçmeye çalışan ticaret gemilerine koruma sağlayan bir savaş gemisi filosu kaptanına odaklandığımız bu filmi kaçırmayın derim. Filme Git ►  11. Toc Toc[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/316/98/ne-izlesek-diyenlere-2023-de-mutlaka-izlemeniz-gereken-12-film-onerisi-780x439.png[/RESIM]En keyifli İspanyol filmi hangisi? deseler bu filmi gösteririm. Film, bir hastalık ile mücadele eden 6 farklı insanın, ünlü bir doktorun bekleme salonunda karşılaşmalarını ve sonrasını konu alıyor. Şimdiye kadar gözden kaçırdıysanız, şöyle bir hafta sonu bu filme bir şans verin derim. Filme Git ►  12. Ve son olarak; Anna...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/316/18/ne-izlesek-diyenlere-2023-de-mutlaka-izlemeniz-gereken-12-film-onerisi-780x439.png[/RESIM]2019 yılında yayınlanan bu filmi de pek çok kişi gözden kaçırıyor. 2023 yılında izlemenizi istediğim son tavsiyem ise bu 'ajan' filmi... Film, zeki, güzel ve genç bir kızın içinde bulunduğu hayattan çıkmak için atıldığı olayları konu alıyor. Filme Git ►  [RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/184/10/tek-tek-taniyalim-netflix-imzali-ask-101-dizisi-oyunculari-kimler-780x439.png[/RESIM] Modunu Seç ►
94b
0
3 yıl
Kuvvetli Bir Alkış: Netflix'in "NE İZLEDİK BİZ?" Dedirten Yeni Yerli Dizisi!
Kuvvetli Bir Alkış: Netflix'in "NE İZLEDİK BİZ?" Dedirten Yeni Yerli Dizisi!
Netflix, yeni yerli yapımlarla Türkiye pazarında varlığını sürdürmeyi başarıyor. Her ay açıklanan Netflix yayın takviminin sıkı takipçilerinden biri olarak ben de Berkun Oya imzalı yeni Netflix dizisi Kuvvetli Bir Alkış'ı hemen ajandama not almış ve gösterime gireceği günü iple çekmeye başlamıştım. Nihayet Kuvvetli Bir Alkış dizisi 29 Şubat 2024 tarihinde Netflix'te yayına girdi ve ben de birçok kişi gibi hemen bir köşeye oturup bu yeni netflix dizisini izlemeye koyuldum. Kuvvetli Bir Alkış dizisini izleyen pek çok kişi, diziden kafası karışarak ayrıldı. Bu yüzden yine birçok kişi hemen Google'a "kuvvetli bir alkış dizisi inceleme", "kuvvetli bir alkış dizisi ne anlatıyor" gibi sorular yazarak, zihinlerindeki soru işaretlerini gidermeye çalıştı ve hala da çalışıyor... İşte ben de tam da bu yüzden sizlere bu ilginç, son zamanların en sıradışı yerli dizisiyle ilgili birkaç şey anlatmak istedim... E hadi gelin şimdi bu diziye şöyle bir bakalım! ● Bu dizi hakkında YouTube kanalımızda detaylı bir İNCELEME hazırladık![VIDEO]https://www.youtube.com/watch?v=YVFNbGwiJ0g[/VIDEO] Dizi hakkındaki yorumumdan önce; Nedir bu Kuvvetli Bir Alkış dizisi konusu, ona bir bakalım...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/342/78/kuvvetli-bir-alkis-netflix-in-ne-izledik-biz-dedirten-yeni-yerli-dizisi-780x439.png[/RESIM]Bu yeni Netflix dizisi, çocuk sahibi olmak isteyen bir anne-babayı ve bu çiftin dünyaya getirdikleri çocukla birlikte ilerleyen hayatlarını konu alıyor. Çocukları büyüdükçe çok farklı şeyler yaşayan anne babamız, hem bu durumla hem de birbirleri arasındaki ilişkide olup biten sorunları çözmek veya çözmemek arasında gelip gidiyor. İşte dizi de bu süreci bize 'absürt komedi' tadında aktarıyor. Lamı cimi yok: Ben bu dizinin ilk 4 bölümünü çok sevdim, fakat geri kalan bölümleri için durumlar pek iyi değil...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/342/87/kuvvetli-bir-alkis-netflix-in-ne-izledik-biz-dedirten-yeni-yerli-dizisi-780x439.png[/RESIM]Hemen yukarıya da eklediğimiz, YouTube kanalımızda hazırladığımız kuvvetli bir alkış inceleme videomuzda da dile getirdiğim gibi dizinin ilk 4 bölümündeki atmosfer beni gerçekten yakalamayı başardı. Dizi, tam olarak normal şekilde başlasa da giderek absürt komedinin dozunu arttırıyor ve içine aile-toplum hatta yer yer siyaset ve eğitim konularını da alarak büyük bir eleştiri yumağına dönüyor. Nerdeyse her sahnede bir metafor, her bölümde 5'ten fazla atıf sayabilmek mümkün... Bu da giderek izleyiciyi, yani bizleri yoruyor. Berkun Oya, kendi evrenini oluşturmayı başardı![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/342/17/kuvvetli-bir-alkis-netflix-in-ne-izledik-biz-dedirten-yeni-yerli-dizisi-780x439.png[/RESIM]Bir Başkadır dizisiyle hepimizi yakalayan, CİCİ gibi bir yapım ile tekrar karşımıza çıkan Berkun Oya, "Kuvvetli Bir Alkış" dizisiyle bence artık kendi evrenini oluşturmayı başardı. Bölüm sonlarındaki o kendine has şarkı seçimi, oyunculukların kalitesi, sahnelerdeki renk kontrasları ve özellikle kalabalık sahnelerdeki çekim teknikleriyle Berkun Oya, kendine has bir tat yaratmayı başardı. Ayrıca bu dizide de izlediğimiz Öğretmen karakterini direkt olarak kendisi oynuyor, ve bence çok da güzel, mizahi ve sert bir oyunculuk sergiliyor. "Keşke daha uzun izleyebilseydik.." diye bile düşündüm. - - - - - -  Özet: İçindeki göndermeleri, çok derin, düşündürücü replikleri ve izleyene hayatı sorgulatmayı başaran şahane sahneleriyle ben bu diziyi, son zamanlarda yapılmış en kendine özgü, en bizden dizilerden biri olarak görüyorum... Bu diziyi ya çok seversiniz, ya da hiç sevmezsiniz. Kesinlikle ortası yok... Hemen yukarıya da eklediğimiz İNCELEME VİDEOSUNU mutlaka izleyin ve bu dizi hakkında konuşup, sohbet ettiğiniz arkadaşlarınıza da izletin derim. - - - - - -  [RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/342/85/kuvvetli-bir-alkis-netflix-in-ne-izledik-biz-dedirten-yeni-yerli-dizisi-780x439.png[/RESIM] • Kuvvetli Bir Alkış dizisi Netflix'te var mı? Evet. Berkun Oya imzalı bu dizi, Netflix'te izlenebilir. • Kuvvetli Bir Alkış dizisi kaç bölüm? Kaç sezon? Dizi, ortalama 25 dakikadan oluşan 6 bölümlük bir dizi. 2. sezon gelir mi, Metin karakterinin anne karnına dönmesinden sonra yaşananları görür müyüz bilemiyorum fakat şimdilik dizi 1 sezon ve 6 bölümden oluşuyor. Tam anlamıyla bir Mini Dizi diyebiliriz. [RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/184/10/tek-tek-taniyalim-netflix-imzali-ask-101-dizisi-oyunculari-kimler-780x439.png[/RESIM] Modunu Seç ►
14b
0
2 yıl
Güncel Film Önerisi Arayanlara! Farklı Kategorilerde DEV Film Tavsiye Listeleri!
Güncel Film Önerisi Arayanlara! Farklı Kategorilerde DEV Film Tavsiye Listeleri!
İzleyecek iyi bir film arayıp bulamadığınızda yaşadığınız o kötü hissi çok iyi biliyorum. Ya da bir anlık hevesle açtığınız filmin kötü çıkması sonucu çöpe giden zamanınıza üzüldüğünüz o anı... İşte tüm bunları yaşamayın diye 1 buçuk yıldır burada size izleyip, beğendiğim filmleri tavsiye ediyor ve şahane film önerileri listelerimle sizlere en hızlı şekilde, en doğru filmi sunmaya çalışıyorum. Burada birçok film öneri listesi hazırladım. Hatta aralarında 70 bin görüntülenmeyi geçen film öneri listelerim bile oldu. İşte bugün burada sizlere, o farklı kategorilerdeki film tavsiye listelerimi paylaşacağım.  Her birini de tek tek izleyip, beğenip burada sizlere tavsiye ettiğim bu filmler, "Ne izlesek?" diye kara kara düşündüğünüz o anlara birer ışık olabilir. Hadi gelin şimdi o her biri de farklı kategoride olan film öneri listelerine bir göz atalım![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/62/46/dev-film-oneri-arsivi-ne-izlesek-diyenlere-farkli-kategorilerde-20-film-listesi-780x439.png[/RESIM] Şöyle başrollerinde hayvan dostlarımızın olduğu filmler arıyorsanız bu liste tam sizlik![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/95/24/8-nefis-tavsiye-ile-mutlaka-izlemeniz-gereken-en-iyi-hayvan-filmleri-780x439.jpg[/RESIM] Başrollerde Hayvanların Olduğu Filmler ► "Zaman Yolculuğu" konulu filmler arıyorsanız da hemen aşağıdaki butona tıklayarak listeye ışınlanabilirsiniz![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/99/23/netflix-in-beyin-yakan-dizisi-dark-benzeri-zaman-yolculugu-filmleri-780x439.jpg[/RESIM] Zaman Yolculuğu Filmleri ► "Şöyle beynimi yaksın..." diyorsanız da bu listeye mutlaka bakmalısınız[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/93/59/8-tavsiye-ile-zekice-yazilan-senaryolariyla-beyin-yakan-en-iyi-filmler-780x439.jpg[/RESIM] Beyin Yakan Film Tavsiyeleri ► Netflix bilim kurgu filmi tavsiyeleri için de bu liste hayatınızı kurtarabilir[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/92/63/her-biri-de-dusundurucu-birbirinden-iyi-netflix-bilim-kurgu-filmi-tavsiyeleri-780x439.jpeg[/RESIM] Netflix Bilim Kurgu Filmleri ► Diğerlerinin arasından sıyrılan başarılı "Kore" filmleri için de şu listeye göz atabilirsiniz[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/85/43/adamlar-yapmis-izlemeniz-gereken-5-basarili-kore-filmi-tavsiyesi-780x439.jpg[/RESIM] Kore Filmi Tavsiyeleri ► Severek takip ettiğim ender YouTuber'lardan olan Barış Özcan'ın tavsiye ettiği filmler için de şu liste işinizi görecektir[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/87/93/baris-ozcan-in-mutlaka-izleyin-deyip-tavsiye-ettigi-6-film-780x439.jpg[/RESIM] Barış Özcan'ın Tavsiye Ettiği Filmler ► Bu listede ise sadece "John Wick" filmi tadındaki, benzer filmleri göreceksiniz[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/83/50/kursunlarin-havada-uctugu-john-wick-benzeri-5-iyi-film-tavsiyesi-780x439.jpg[/RESIM] John Wick Benzeri Filmler ► 2019 filmleri için ise sizi şu listeye alalım[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/74/94/-ne-izlesek-diyenlere-her-biri-basarili-5-iyi-2019-film-tavsiyesi-780x439.jpg[/RESIM] 2019 film tavsiyeleri ► "Netflix olsun ama güncel olsun, şöyle sadece 2018-2019" diyorsanız da sizin ilacınız şu liste[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/69/89/2018-ve-2019-yapimi-6-sahane-netflix-film-onerisi-780x439.jpg[/RESIM] En Güncel Netflix Filmleri ► Zombisiz olur mu? Olmaz! İzlemeniz gereken zombi filmleri için şöyle buyrun[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/68/6/kan-govdeyi-goturuyor-birbirinden-iyi-6-zombi-filmi-tavsiyesi-780x439.jpg[/RESIM] Zombi Filmi Tavsiyeleri ► "Kaan yok mu şöyle doğada hayatta kalmaya çalışan insanları konu alan filmler?" diyenler için[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/54/12/vahsi-dogada-gecen-8-etkileyici-hayatta-kalma-filmi-onerisi-780x439.jpg[/RESIM] Hayatta Kalma Filmi Tavsiyeleri ► Bu listemiz ise geçen yıl, yani 2018 yapımı iyi film tavsiyelerini içeriyor[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/52/83/ne-izlesem-diye-dusunenlere-tam-14-nefis-2018-film-onerisi-780x439.jpg[/RESIM] 14 Nefis 2018 Film Önerisi ► Peki Kaan "2000 yılı sonrasında çekilip, IMDB'de 8 ve üzeri puan alan filmler?" diyenlere, o da var![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/44/29/2000-yili-sonrasi-cekilmis-8-ve-uzeri-imdb-puanina-sahip-8-iyi-film-onerisi-780x439.jpg[/RESIM] 2000 Yılı Sonrası +8 IMDB Puanlı Filmler ► İzleyeni gaza getiren, motivasyon filmleri istiyorsanız da şu liste tam sizlik[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/108/72/basarabilirsiniz-ilham-verip-gaza-getirecek-11-motivasyon-filmi-tavsiyesi-780x439.jpg[/RESIM] Gaza Getirme Etkili Filmler ► Netflix'te izlemeye değer en yeni 2019 film tavsiyeleri de şurada sizi bekliyor[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/106/92/en-guncel-7-tavsiye-ile-2019-netflix-filmleri-780x439.jpg[/RESIM] En Güncel 2019 Netflix Filmleri ► "Kaan şöyle kıyamet konulu filmlerin yok mu?" diyenlere geliyor; Olmaz mı![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/105/97/9-etkileyici-film-onerisi-ile-dunyanin-sonu-konulu-kiyamet-filmleri-780x439.jpg[/RESIM] Kıyamet Filmleri ► Bu liste ise engelli bireyleri ve onların yaşadığı durumları konu alan iyi filmleri içeriyor[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/104/6/engelli-bireyleri-ve-onlarin-yasadiklarini-konu-alan-6-etkileyici-film-onerisi-780x439.jpg[/RESIM] Engelli Bireyleri Konu Alan Filmler ► Burcunuza göre size en uygun filmler hangileri öğrenmek isterseniz de şu liste sizi bekliyor[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/101/16/burcunuza-gore-size-en-uygun-2-nokta-atisi-film-onerisi-780x439.jpg[/RESIM]  Burcunuza Göre Film Önerileri ► Ve son olarak deniz ve okyanus filmleri için de şu liste işinizi görecektir[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/34/35/denizde-veya-okyanusta-suyun-altinda-veya-ustunde-gecen-bol-sulu-6-iyi-film-onerisi-780x439.jpg[/RESIM] Deniz ve Okyanus Filmleri ► Sıkı takipçiler iyi bilirler, aylar önce burada bu listeye benzer "Dev Film Öneri Arşivi" listesi hazırlamıştım ve çok da güzel geri dönüşler almıştım. Fakat o içeriği hazırladıktan sonra 10'dan fazla, film tavsiye listesi hazırladım. Ben de şimdi o listelerin de olduğu, bu içeriği hazırlamak istedim. Umarım bu listelerdeki film tavsiyelerinin her biri de işinizi görür ve anınızı kurtarır. Bir önceki film öneri arşivine gitmek için aşağıdaki butonu tıklayabilirsiniz.[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/62/87/dev-film-oneri-arsivi-ne-izlesek-diyenlere-farkli-kategorilerde-20-film-listesi-780x439.jpg[/RESIM] Listeye Git ► İyi seyirler! Sevgiler!
19b
0
6 yıl

kaanintavsiyesi.com
Samimi Film Tavsiye Platformu
Hayat, kötü filmler izlemek
için çok kısa.